Sep 1, 2011

Neke od septembarskih premijera na Radio Beogradu


U ponedeljak, 5. septembra, u okviru serije Mala scena, na 2. programu Radio Beograda, u 18.32 biće premijerno emitovana radio drama “Veliki fajront” Emilije Andrejević. U pitanju je adaptacija Emijinog pozorišnog komada nagrađenog 2006. godine na austrijskom konkursu za najbolju dramu iz Srbije na temu “Govoreći o granicama”.
Ovoga puta prilagođena za radijsko izvođenje, drama oponaša formu (radijske) reality show emisije koja nosi naziv "Veseli šanker". Za titulu budućeg vlasnika državljanstva u EU bore se naši junaci Bajram, Marija, Konstantin, Petra i Martin. Ko će od njih izboriti titulu najpopularnijeg gosta kafane Pod Kestenom u kojoj se odvija nadmetanje niko ne zna izuzev tajanstvenog Veselog šankera.
Dramu je režirala Ivona Šijaković, koja inače prvi put režira u Radio Beogradu. Ton majstor je Dejan Ivanović, muzički saradnik Marija Ćirić, a za lekturu se postarala Nataša Šuljagić. U drami igraju: Marina Lazarević, Nina Lazarević, Vladislav Mihailović, Petar Mihailović, Miloš Pjevač i Vladislava Đorđević

U seriji Dečja drama, 18. septembra, na 1. programu Radio Beograda, imaćete priliku da čujete premijerno izvođenje drame nastale prema uralskoj bajci “Kameni cvet”, u dramatizaciji Sonje Milošević. Siroče Danilo Mršavko, po naređenju seoskog spahije, odlazi na zanat kod ozloglašenog i strogog klesara Prokopiča. Vremenom, Danilo postaje najpoznatiji majstor u svom zanatu, ali ga mami tajna kamenog cveta koju čuva Gospodarica brda, a koja će ga staviti pred osnovni izbor, sa kojim se susreće svaki pravi umetnik: štancovanje poznatog i prizemni, ali smiren život od najamnine ili velika iskušenja na putu do inspiracije i umetničke slobode uz veliki rizik gubitka duševnog mira i buduće porodične sreće.

Dramu je režirao Zoran Rangelov. Ton majstor je Dejan Ivanović, a muziku je odabrao Dragan Mitrić. Lektor je Nataša Šuljagić. U “Kamenom cvetu” čućemo Vladana Živkovića, Sinišu Ubovića, Aleksandru Đurić, Jadranku Selec i Miodraga Milovanova.

Prijatno slušanje.

1 comment:

  1. prepravka: Kameni cvet je ipak sad u nedelju, dakle 25. septembar zbog nekakvog direktnog prenosa koj je bio 18. septembra. Vreme je isto!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...