Sep 2, 2011

PREPORUKE ZA SEPTEMBAR

Radio Beograd 2 ovog meseca emitovaće drame Harolda Pintera, nedeljom u 17h. Neko snažno ubeđivanje s naše strane sasvim sigurno nije potrebno da biste poslušali drame jednog od najvažnijih dramskih pisaca druge polovine XX veka. Možete proveriti i vrlo dobar sajt o Pinteru http://www.haroldpinter.org/home/index.shtml

Raspored emitovanje je sledeći:

04. 9. PATULJCI
http://www.haroldpinter.org/plays/plays_dwarfs.shtml


11. 9. TIŠINA i NEKA ALJASKA
http://en.wikipedia.org/wiki/Silence_(play)
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Kind_of_Alaska


18. 9. LJUBAVNIK
 http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lover_(play)


25. 9. KOLEKCIJA
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Collection_(play)



Kada je reč o drugim repriznim dramama, evo šta ću ja slušati.

6. septembra (utorak), u Paukovoj mreži, seriji u okviru koje se emituju krimići, horori i njima slični žanrovi (urednik je Melina Pota Koljević), u standardnom terminu od 18.32 biće emitovana Glava Saše Radojevića. Saša Radojević je sjajan tip, pametan čovek s kojim je, štono reko F. M. Dostojevski, uvek korisno, a bogme i zabavno popričati, izuzetan filmofil i poznavalac pop kulture, vrlo zanimljiv pisac, lucidan filmski kritičar, i jako me zanima kako piše za radio, pošto njegove tekstove za naš omiljeni medij nisam nikada čitao ni slušao. Sa zanimanjem očekujem i njegov niskobudžetni film Žigosana koji bi trebalo uskoro da izađe. Saša je u poslednjih desetak godina bio scenarista za meni intrigantne filmove Milutina Petrovića Zemlja istine, ljubavi i slobode i Jug-jugoistok, a režirao je i film-esej Poljupci. Svi ti filmovi su meni bliski, što estetikom, mešavinom metafikcije, krimića i političkog filma, što kreativnim rešenjima u niskobudžetnoj produkciji.

7. septembra, u sredu, u seriji Radio igra, potrudiću se da poslušam Amerikanci u pokretu Lori Enderson. Ko nije čuo za nju, mislim da i te kako vredi istraživanja i upoznavanja, to je žena koja je uticala na Lou Reeda toliko da se njome oženio, pa eto, krenite od Wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Laurie_Anderson
O Americans on the Move kaže se:

"Anderson also alters her voice for performance. In her six-hour-long United States I-IV, she used a Vocoder to split and sample her own voice into a variety of effects including a "vocal transformation from female to male . . . [that] reminded one of Lily Tomlin's use of transvestism to make anti-sexist statements," as Stephen Holden described a "works-in-progress" appearance in 1982. She can also alter the "age" of her voice electronically, re-creating herself as a chorus of children, adolescents, mature adults, or the elderly. (...) United States I-IV was a work in progress for much of Anderson's career. Part I, "Americans on the Move," about transportation as a metaphor for change, was premiered at The Kitchen, a New York performance space, in 1979. The second part, on politics, was first presented at a proscenium theater in New York. Part Three, about money, was seen in partial previews in Anderson's concerts during 1983, while Part Four, concerning love, was given its premiere at the Brooklyn Academy of Music's prestigeous Next Wave Festival in 1984."


Ne treba propustiti ni tri klasika jugoslovenske književnosti, Boru Ćosića, Živojina Pavlovića i Mirka Kovača. Ova potonja dvojica naročito me zanimaju, jer imaju izuzetan filmski i književni opus, i pravo će komparatističko zadovoljstvo za mene biti mogućnost da uporedim njihovu prozu sa realizacijama scenarija i preobražajima te proze u radio-dramu, kao što je slučaj sa Kovačem (koliko se sećam, pripovetka Noć i dan ima tematske veze sa Okupacijom u 26 slika).

Četvrtak, 8. septembar, u 18.32, rezervisan je za Tutore Bore Ćosića, čije sam Priče o zanatima adaptirao za Radio Beograd, čini mi se prošle godine, a režirao ih je Saša Latinović. Baš me kopka kakav je ovaj Bora Ćosić u odnosu na našu radiofonijsku viziju Zanata.

Pavlovićeve Žabe u kreču na repertoaru su 21. septembra (sreda), a Kovačeva Noć i dan pretposlednjeg dana u mesecu, 29. septembra.

 Što se Hrvatskog radija tiče, tu ću se svakako potruditi da, nakon Radojevićevog, pretpostavljam, krimića Glava, istog dana, 6. septembra, ali od 22.40, poslušam još jedan krimićm Smrt tajnog agenta Hrvoja Kovačevića, u režiji proslavljenog filmskog autora Dejana Šorka. Evo je najava sa sajta HR:

II. program Hrvatskog radija


6. rujna


RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ (22,40 – 23,25)
HRVOJE KOVAČEVIĆ: „SMRT TAJNOG AGENTA“ (premijera)
Režija: Dejan Šorak
Mlađi muškarac je pronađen s nožem u leđima. Istraga ne pokazuje rezultate odnosno ubojica nikako da bude identificiran, a mediji optužuju policiju za nesposobnost. Je li umoreni Nikky samo lokalni gubitnik ili tajni agent kako se sumnja, poslušajte u najnovijoj napetici Hrvoja Kovačevića, u kojoj je rezultat istrage daleko od uobičajenog.

Ako vam je malo krimića, BBC praktikuje "scenska čitanja" palp pripovedaka iz zlatnog doba krimića, to je serija This is Pulp Fiction, imate još jedan dan da preslušate priču Getaway na http://www.bbc.co.uk/programmes/b00fy0y7 Posle će valjda biti postavljena neka druga priča, i tako do kraja misterije...


Za kraj da pomenem da koga zanima fantastika u radio-drami, može sredom od 18h na Trećem programu Hrvatskoga radija slušati komade u žanru fantastike i etnofantastike... Prijatno slušanje!




3 comments:

  1. jes, prošle godine su bile "Priče o zanatima" s Nikolom Simićem :) A, Lori Anderson je odličan lik, kad sam prvi put čula O, Supermen, usrala sam se od straha, sad mi je jedna od dražih pesama.

    ReplyDelete
  2. ja čito njenu knjigu Stories from the Nerve Bible, super je, ima gomila nekih fotki i crteža, i jedna fotka gde je stavila dve pomorandže na oči, posle se kse i ja slikali tako u banji na fruškoj gori, metuli pomorandže na oči

    ReplyDelete
  3. e videla sam tu fotku od kse :) ta joj je bila najbolja na profilu, baš dobra! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...