Nov 2, 2011

Kako slušati i snimiti radio dramu preko interneta

Ima raznih odgovora na gornje pitanje, a ja vam mogu dati samo odgovor koji ja znam, jer stara korejska poslovica kaže da svako može pokazati samo onaj put kojim je i sam išao.

Elem, ja radio slušam preko malog programa Radio Sure koji se besplatno može skinuti sa adrese: http://www.radiosure.com/downloadz/

To je zgodan programčić jer ima bazu podataka sa mnogo radio stanica, omogućava pretraživanje po zemljama iz koje su te radio stanice, kao i po žanru muzike koju puštaju, a najbolja stvar je što su ex-jugoslovenski radiji već na listi. Ako neki nije, možete ga dodati sami.

Snimiti sadržaj koji puštate sa interneta preko ovoga programa jednostavno je kao i pleviti luk. Pritisnete dugme sa crvenim krugom da otpočnete, dugme sa belim kvadratom da završite snimanje. I to je to. Onda vam se sadržaj u popularnom mp3 formatu čuva tamo gde ste odredili da se čuva.

E, sad, kad je radio drama ubačena na privremeni streaming ili "na zahtev", stoji neko vreme na sajtu pa je uklone, i ona se može skinuti. Istina, ne može uvek, naročito ako postoje neke šifre i čuda, ali ako je regularno "uvijena" u sajt, preko flash playera ili nekih sličnih aplikacija, može se skinuti pomoću programa Orbit i Grab++ http://www.orbitdownloader.com/

Tu ćete morati sami da istražite kako se to radi, ali u principu je vrlo jednostavno, kad instalirate Grab++, recimo, i pokrenete radio dramu iz Firefoxa, odmah vam se pojavi dugme "Grab" i možete najopuštenije skinuti fajl radio drame.

Svakako se vredi malo pomučiti da otkrijete kako sve ovo radi, jer onda možete napraviti svoju fonoteku i puštati sebi radio drame na prenosivim uređajima koje sigurno imate, i slušati ih u kolima, vozu, autobusu, u šetnjama gradom, u depresivnom beogradskom gradskom prevozu, u njujorškom metrou dok se gurate sa ljudima, ili dok okupirate Wall Street.

2 comments:

  1. Imas li neku za postavljanje :D?

    ReplyDelete
  2. da krademo intelektualnu svojinu? pa posle da kažu: leakovala radio-drama, da bude na medijima, da nas hapse? :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...