Jan 31, 2013

RADIO-DRAMA "MEĐEDOVIĆ" SAŠE RADOJEVIĆA

U okviru serije radio igra 6. februara biće premijerno emitovana radio drama “Međedović” koju je Saša Radojević napisao po motivina narodne pripovetke. Ovu narodnu bajku Vuk Stefanović Karadžić svrstao je u ženske pripovetke koje se od muških razlikuju po tome što se u njima prikazuju “kojekakva čudesa koje ne mogu biti”. Još ih zove i gatkama, a pripovetku “Međedović” čuo je i zapisao od srpskog narodnog pevača iz sela Kazanaca u Staroj Hercegovoni, Tešana Podrugovića. Jedna od najneobičnijih narodnih pripovedaka, “Međedović” obiluje nadrealnim slikama bogatim humorom koji je inače posebna odlika Podrugovićevih redakcija narodnih pesama i priča, ali i ranim oblicima groteske.
Saša Radojević inače poznatiji kao filmski scenarista, kritičar i reditelj, manje je poznat kao radijski pisac, a za sobom ima niz radio drama i adaptacija. O svom novom delu za naš blog napisao je:

“Radio igra je za mene vraćanje u prostor formativnog doba. Kada je u detinjstvu bilo moguće kreirati paralelni univerzum, stvoren od imaginacije, u kojem su dominirali junaci iz narodnih pripovedaka. Atemporalnost tih priča - koje, kako pokazuju antropološke analize, sežu u doba prehrišćanskog i preslovenskog - omogućila je stvaranje zemalja u kojima nije bilo imenovanja toponima osim arhetipskih (selo, šuma, dvorac...). Bez vremena i bez geografskih određenja tim svetom lutali su junaci u potrazi za slavom, bogatstvom i devojkama. Među likovima srpskih narodnih pripovedaka posebnu pažnju privlačio mi je Međedović, junak istoimenog dela koje je pribeležio Vuk Karadžić. Pikarska strukture te pripovetke, lakomislenost glavnog junaka, te dionizijska razuzdanost u brzom smenjivanju prostora i neumerenost u jelu i piću, doprineli su utisku o Međedoviću kao hvalisavcu čije avanture neminovno proizvode efekat naivno komičnog. Ozarenost koju mi je ova pripovetka donosila prilikom svakog čitanja pokušao sam da podelim sa slušaocima radio igre 'Međedović'".

 Dramu je režirao Zoran Rangelov, a uloge tumače: Snežana Kovačev, Dragomir Čumić, Siniša Ubović, Miodrag Milovanov, Božidar Stošić, Tawa Mirčetić, Branislav Platiša, Dubravko Jovanović i Aleksandra Đurić. Lektor je Nataša Šuljagić, ton majstor Dejan Ivanović a za muziku se postarala Marija Ćirić.
Dramu možete poslušati u 18 i 32, na 2. programu Radio Beograda. Prijatno slušanje.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...