Jan 10, 2013

U januaru - odbegli iz bajke u GSP

Poštovani slušaoci,

U januaru ćete na talasima Radio Beograda, između ostalog, imati priliku da čujete dve premijere radio drama. U pitanju su originalna radiofonska dela za sada mladih dramskih pisaca Višeslava Radenkovića i Ljubice Luković koji će se predstaviti nadasve originalnim ostvarenjima koja, svako na svoj način, koketiraju sa tradicijom.

Delo Ljubice Luković, dečja radio drama "Junaci bez bajke" na najboljem je tragu postmodernog dečjeg dramskog teksta kakav neguje, recimo, repertoar pozorišta Puž. U pitanju je avantura devojčice koja pokušava da se odupre već napisanim bajkama koje je sputavaju u guraju u tipizirane uloge plačljivih princeza i okuplja družinu nezaposlenih i razočaranih junaka iz klasičnih bajki sa kojima, uprkos tvrdoglavom Naratoru, pokušava da osmisli i proživi sopstvenu originalnu bajku. Ova drama ide 20. januara, u 12 i 15, na 1. programu Radio Beograda.

Evo šta je Ljubica rekla povodom premijere svoje drame: 

"Imala sam sreću da se na fakultetu ponovo susretnem sa zaboravljenom formom radio drame koju sam toliko volela u detinjstvu. Radio pruža beskrajnu slobodu, i piscu i deci, piscu da izmašta sve one junake i situacije koje drugačije ne bi mogao da stvori, a deci da prateći piščeve reči kao smernice oko njih stvore sopstvene svetove i junake u skladu sa svojom maštom. Ne dopada mi se što se dela za mlađe često pojednostavljuju i lišavaju bilo kakve ozbiljnije teme ili zapleta. Mislim da je to pogrešan pristup i ozbiljno potcenjivanje, da su deca, pogotovo u današnje vreme, mnogo zahtevnija publika nego što se smatra, zato im treba ponuditi i nešto slojevitije. Želela sam da napišem dramu koja će biti zanimljiva publici svih uzrasta, ali pre svega, dramu koja bi meni bila zanimljiva kad sam bila dete."

Reditelj je Miloš Jagodić, a uloge tumače Milan Mihailović, Paulina Manov, Daniel Sič, Miloš Đuričić, Branislav Platiša, Vladan Živković, Petar Mihailović, Dragomir Čumić, Marko Baćović, Dobrila Ilić, Draginja Mileusnić i Jadranka Selec. Lektor je Olga Babić, a ton majstor Milan Filipović. Muzički saradnik je Dragan Mitrić.

Višeslav Radenković je poprište melodrame "Ai, shiteru!" pronašao u garažama GSP-a, kao i na gradskim drumovima gde se dvojica vozača ovog čuvenog preduzeća bore za srce instruktorke Ami Kobajaši, prispele iz Japana da ovdašnjim vozačima demonstrira ćudi japanskih paklenih gradskih mašina. Radenković je u ovo fino akciono ruho ubacio srmu domaće poezije, pa su svi junaci dobrano inspirisani pesmama Miloša Crnjanskog i Radeta Drainca. Zvuči kao kineski fast food koji prvi put naručujete, ali valja rizikovati!

Ovim povodom, Višeslav je ekskluzivno za čitaoce našeg bloga najavio svoju radio dramu (za sve ozbiljne misli odgovoran je isključivo autor, mi ih sa zadovoljstvom prenosimo!):

"Moje ponovno (post-'Jovanovići') upoznavanje se radio dramom tokom studija dramaturgije bi se moglo povezati sa dobro poznatom metaforom Orsona Velsa da je radio napušteni rudnik zlata. Vels radio dramu, zajedno sa nemim filmom, vidi kao- žrtve tehničke nestrpljivosti. Vels je poredio je gubitak interesovanja za radio sa odbacivanjem vodenih boja jer je neko izmislio uljane boje. 

Ipak, mene radio drama nije zainteresovala činjenicom da poseduje retro charm, već upravo zbog mogućnosti da je zamislim osobođenu od svoje demodirane garderobe, preobuvenu iz koturna ustajalih predrasuda, u patike sa brzim koturaljkama.

Mislim da je moj šaljiv odgovor na pitanje šta ošekujem od saradnje sa Radio Beogradom verovatno, da napravimo Spilberga za slepe. 

Možda je u pitanju posledica nesposobnosti da uspešno izrazim podsvesnu želju za bavljenjem muzikom, ali izuzetno sam sklon da prihvatim shvatanje italijanskog naučnika Đina Stefanija (Gino Stefani) prema kome je muzika bilo koja ljudska aktivnost uređena oko upotrebe zvuka.

Uzimajući ovu široku definiciju u obzir, radio drama je za mene pokušaj da muziciram, otkrivam mogučnosti glasa i njegove sugestivnosti sa kojom nagoveštava odsutni svet slika.

Komediju "Ai Shiteru" napisao sam inspirisan stvarnim dvobojem Miloša Crnjanskog i vazduhoplovca Sondermajera koji se srećom završio bez ljudskih žrtava. 

Komedija "Ai Shiteru" je priča o intimnoj revoluciji dvojice vozača autobusa koji se igrom slučaja zaljubljuju u ženu iz dalekog Japana, paralelno otkrivajući svoju sudbinsku povezanost sa pesnicima Radetom Draincem i Milošem Crnjanskim.

Na izvesan način poezija baš kao i nemoguća ljubav nalazi svoj put kroz najsitnije pukotine racionalnog do samog središta srca svoje 'žrtve'." 

Drama ide 14. januara, u okviru serije mala scena, u 18 i 32, na 2. programu radio Beograda.
Reditelj je Zoran Rangelov, a ton majstor Dejan Ivanović, dok je muziku birao Dragan Mitrić. lektorka je nataša Šuljagić, a uloge tumače Ljubomir Todorović, Branislav Platiša, Siniša Ubović, Paulina Manov, Miljana Marić, Dobrila Ilić i Snežana Kovačev.

Uživajte u vožnji!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...