Nov 2, 2011

Kaj da slušam u novembru studenom?

Od Vardara pa do Triglava radio postaje priredile su nam vrlo zanimljiv novembar, koji je u Beogradu počeo smenama sunca i magle, smog je navalio da nam se tovari na jakne i kapute, ova samoća ubija, pravo je vreme za radio. Ja sam u novembru studenom studenom rešio da slušam modernizam i suvremenost, kad se već nudi, takav je program svih stanica da su se uklopili Beket i sledbenici sa savremenim domaćim piscima.

Radio Slovenija će emitovati drame snimljene prema dvama zanimljivim tekstovima, i nemoj tu da me smarate pričom kako ne kontate slovenački, malo se napregnite, naćulite uveta, ne mora se ni razumeti svaka reč, ima tu muzike i šumova, a i Slovenija je to, zemlja obećana, "mjesto kakvog nema ni u snu".



Ako vam je komplikovano da kliknete na linkove koje smo dali na blogu, evo direktnog linka do stranice sa koje se mogu videti najave http://www.rtvslo.si/ars/radioteka.php Tu imate pod rubrikom "Premijere" sve najave i zvučne odlomke iz premijernih drama. Profi ljudi, profi zemlja, nema šta, Slovenci su bili najpametniji u Jugi, mi njima voće, oni nama sokove, a prvi se otcepiše, i slične priče, pa slušajte uživo Radio Sloveniju na: http://tvslo.si/predvajaj/v-zivo-radio-slovenija-tretji-program-ars/ra.ars/

Ako vam ne radi stream, otiđite u gornji desni ugao, kliknite "Nastavitve" pa izaberite stream prekoWindows Media Player ili Real Audija. Ja koristim WMP, evo direktnog linka za stream RS 3 iliti Ars radija: http://www.rtvslo.si/media.php?id=ra.ars&mt=wm&mq=hi&wm=true&rm=true 

RS 3
Elfriede Jelinek: PREBITEK NI UŽITEK
ČETRTEK, 3. NOVEMBER, 22:05

V zabavni radijski igri avstrijska nobelovka Elfriede Jelinek obravnava razlike med dvema kulturama in v zgodbi o služkinji naslika napetost, ki jo med ljudmi povzročijo različne življenjske in kulturne navade.
Režiser Gregor Tozon, nastopili pa so Majda Grbac, Brane Grubar, Boris Juh in Violeta Tomić.

RS 1
Harold Pinter: POSTAJA VIKTORIJA
SOBOTA, 19. NOVEMBNER, 22:40
http://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_Station_(play)


Na Hrvatskom radiju još veće veselje, udara ljuti modernizam sa 3 slova B, biće Brehta, Bihnera i Bulgakova. A sve se može slušati uživo, u svim formatima, odavde: http://www.hrt.hr/index.php?id=hrt-uzivo


HR3 04.11.2011. 18:00
Bertold Brecht - BUBNJEVI U NOĆI

"Bubnjevi u noći" jedan je od prvih Brechtovih dramskih tekstova u kojem je ekspresionistički ugođaj još itekako prisutan, a u kojem je piščeva preokupacija klasnim nejednakostima i borbama već snažno uočljiva, kao i njegov kritički stav spram malograđanskog načina mišljenja. U radijskoj je adaptaciji drama radikalno skraćena, stavljena u okvir svojevrsnog ironijski odmaknutog cabareta koji se izvodi uz disharmonične zvuke klavira, te uz korske dionice. Također, poantirani su dijelovi teksta koji frapantno oslikavaju i našu društveno-političku situaciju, te zaista čine Brechta našim suvremenikom.
Glume: Krešimir Mikić, Natalija Đorđević, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Alen Šalinović i Sven Šestak.
Prijevod: Truda i Ante Stamać.
 Adaptacija: Tajana Gašparović i Jasna Mesarić
Režija: Jasna Mesarić
HR3 četvrtak, 17.11.2011. 18:00
Georg Buchner - LEONCE I LENA


HR3, četvrtak, 24.11.2011. 18:00
Mihail Bulgakov - PURPURNI OTOK


Radio Bosne i Hercegovine je sjajan zato što ima radio drame na zahtjev, mogu se preslušati na sajtu, a nedavno su okačili neke drame koje, bar sudeći po tekstovima, obećavaju vrhunski radiofonski užitak. 


Ko ne bi preslušao KVARTET Hajnera Milera, zasnovan na romanu "Opasne veze" Šoderloa Lakloa? 
(O Hajneru Mileru: http://en.wikipedia.org/wiki/Heiner_Müller)


SAN O STAKLU Tvrtka Kulenovića, superpisca superheroja o kojem smo već ponešto natrunili ovde 


PARAMPARČAD Aleksandra Hemona, koji je otišao u Ameriku i postao nji'ov pisac, na engleskom, al opet nekako i našijenac, bilo mu je lako kad ima takvo prezime, zamisli, Hemon, ko da je Amer pravi, a šta mi Velisavljevići, Đukovići i ostali ići - ne možemo prići. 

I sve to za džabe, u svakom trenutku, kad vam dođe, samo klikneš ovde: http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=36&n=7017


I na kraju Radio Beograd, oni su u najvećem gradu, de i mi živimo, sudeći po ličnim kartama, pa je pristojno, skromno i nadasve pošteno da budu poslednji. E, tu ima svega za tužne i žedne, uši pune sapunice, a RB 2 i 3 slušate direktno uživo lajv jednostavnim klikom na: http://www.radiobeograd.rs/download/mp3s/radiobeograd2.asx

Za početak, dva Beketa:

03. novembar – četvrtak 
DRAMA (Radio Beograd 2 – 18.32) 
Semjuel Beket: KASKANDO 

08. novembar – utorak 
DRAMA (Treći program – oko 21.00) 
Semjuel Beket: POSLEDNJA KRAPOVA TRAKA 
http://en.wikipedia.org/wiki/Krapp's_Last_Tape

Onda malo Kafke...
 
13. novembar – nedelja 


RADIOTEKA (Radio Beograd 1 – 23.00) 

Franc Kafka: PRESUDA 


I za kraj, dva odlična srpska pisca, meki realista Danilo Nikolić i modernista Filip David... Nikolićev roman sam čitao, i toplo ga preporučujem. Osim što su dobri pripovedači, ova dva pisca imaju i protekciju, jer je Danilo Nikolić radni vek, kao dramaturg-urednik, proveo u Radio Beogradu, a Filip David je na dramaturgiji bio profesor nama dvoma koji pravimo ovaj blog.
 
27. novembar – nedelja

DRAMSKE RETROSPEKTIVE (Radio Beograd 2 – 17.00) 

Danilo Nikolić: VLASNICI BIVŠE SREĆE

29. novembar – utorak

PAUKOVA MREŽA (Radio Beograd 2 – 18.32) 

Filip David: ČETIRI PRIČE

Ugodno slušanje želim, uz teške novembarske kiše, a možda i sneg padne, tada prelazimo na Evu Braun, dok u vozu budem putovao od Zagreba do Beograda i natrag, kad je "mrak i ulica još spava, topi se sneg sa pločnika, negde daleko svetla grada, i samo još glas sa radija..."


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...