Feb 27, 2012

Proleće će doći, moja mila sejo, ili Radio u martu


Tokom narednog meseca, imaćete prilike da čujete sledeće stvari na radiju.
Dakle, 1.marta Hrvatski radio (3.program), pušta delo pod nazivom „U što se zaljubljujemo“, prema zbirci pripovedaka hrvatskog autora Romana Simića koji je rođen 1972. godine i od onda je imao više knjiga, a ovu koja je osvanula na radiju nagradio je Jutarnji list kao najbolju proznu knjigu u Hrvatskoj u 2005. godini, pa vi vidite (toje. Čujte).
A, taj Simić je inače zastupljen u više pregleda hrvatske proze devedesetih, a priče su mu, da znaš, prevođene na francuski, švedski, slovenački, nemački, poljski, češki, bugarski, litvanski, španski i engleski jezik. Tako da razumeš! Taj je još urednik književnog časopisa „Relations“ i biblioteke „Živi jezici – Antologije europske kratke priče“, i organizuje i uređuje Festivala evropske kratke priče. I tako dalje.

Da ne zaboravim, 7.marta, na 3. programu Hrvatskog radija, od 18 sati biće emitovana emisija pod nazivom „Fantastika u radio drami“.

Što se Radio Beograda tiče, ni oni nisu bili lenji, pa ćemo tokom meseca marta čuti nekolko stvari sa radija. A, to su ove.

5. marta, premijerno ćete čuti radio dramu „Crv sumnje ili durlanski masakr kratežom“ prema priči Dejana Stojiljkovića u kojoj, uveren da ga devojka vara sa svojim bivšim momkom, glavni junak kreće u poteru kroz niško predgrađe Durlan sa namerom da ovo dvoje zatekne na delu i predupredi sramotu. Priču je dramatizovao Ivan Velisavljević,a režirao Miloš Jagodić, a muziku je birao Dragan Mitrić i lektor je bila Olga Babić, a sve je snimio Milan Filipović i u ulogama glavnim su Paulina Manov i Daniel Sič i to je komedija.
Počinje u 18 i 32, na 2. programu Radio Beograda.
Po prvi put čućemo i ovo: „Senka naše želje“, prema romanu Darka Tuševljakovića, u okviru serije drama za decu. Dok nestrpljivo očekuje povratak svog strica i heroja iz detinjstva, Danijelu Isakovu počinje da se priviđa čudna devojka u okolini stare pančevačke svilare. Isprva uveren da je reč o njegovoj prolaznoj slabosti i somnabuliji, po dolasku strica , Danijel uočava poguban uticaj koji ovaj misteriozni rođak ima na njegovu porodicu. U potrazi za odgovorima na pitanja iz porodične prošlosti, Danijelu pomaže verni drug, Martin i skrivena simpatija, Željka.
Roman je dramatizovala Sonja Milošević, a kao reditelj debituje Milan Đukanović. Dramu je snimio Dejan Ivanović, a muziku tokom koje škripi pančevačka svilara, pada kiša, škripe vrata zaboravljenih odaja detinjstva, damaraju srca dečaraca koji se bore sa utvarama iz prošlosti i pokušavaju da ostanu dobri sami sa sobom (i skinu po koju devojčicu), je odabrala Marija Ćirić i lektor je bila Nataša Šuljagić, a glume redom: Srđan Jovanović, Bojan Žirović, Daniel Sič, Dobrila Ilić, Vladimir Tešović, Suzana Lukić, Tanja Mirčetić.
Termin je 18. mart, u 12 i 45, na 1. programu Radio Beograda.


Dva dana potom, čućete premijerno izvođene radio drame prema priči Gi de Mopasana „Orla“, u režiji Zorana Rangelova, a u okviru serije Paukova mreža, na 2। programu RB-a, u 18 i 32.

Inače, repriza radio drame po delu ovog pisca, „Ruka“, biće emitovano 13. marta, u 18 i 32, na 2. programu Radio Beograda.

Od repriza, da vam na uši napane, imaćete šansu da čujete jope „Pisma iz moje vetrenjače“, to vam je 4. marta, u nedelju, malo posle podneva, a piso je Alfons Dode. Onda, imaš od Dina Bucatija „Plašt“, što bokte pita šta je, a počinje u des minuta posle ponoći na prvom i to 5. marta. Radijsku verziju „Romana o Londonu“ od Crnjanskog čućete 8. marta, na 2. programu RB-a, u 18 i 32, a delo Božidara Zečevića, „Luis Bunjuel – vera, požuda i smrt“ biće emitovano 11. marta, u 17 sati, na 2. programu istog radija. Ako vam se nije smučilo da počesto čujete Pesou na Radio Beogradu, evo ga opet, i to 12. marta, u Maloj sceni, sa delom „Rođendan“, u 18 i 32.
14. marta, reprizira se „Priča babinog sina“, prema kratkom romanu Tatjane Janković, što posebno preporučujemo.
Ostatak repriza možete pogledati na sajru Radio Beograda.

Takođe, ovom prilikom ćemo najaviti nekoliko događaja.

Prvi je događaj koji smo zaboravili da najavimo jer za njega ne znasmo na vreme, dakle, 15. februara je obelženo 85 godina od, kako se na sajtu Hrvatskog radija navodi, „prve hrvatske radio-drame“. Ipak, u junu, ovaj jubilej će biti obeležen (kao i razgovori koji su tim povodom vođeni) na međunarodnoj radiodramskoj radionici EBU-a (Evropska radiodifuzna unija).

Predstoje nam dve važne stvari u svetu radija i njegovih ljubitelja sa šlifom za dramu. Prvi, po redosledu, je taj da će krajem marta meseca, u zgradi Radio Beograda, biti održan tzv. Dan radio drame – manifestacija tokom koje se dodeljuju nagrade najuspešnijim radijskim stvaraocima tokom prethodne produkcijske godine i proglašavaju pobednici na godišnjem konkursu Radio Beograda za najbolji radiodramski tekts u više kategorija (o čemu smo izveštavali, mislim ko o čemu – o konkursu smo rekli). Tim povodom, 16. marta, u okviru serije posvećene velikanima (Zvezdani časovi) biće emitovana premijera radio drame „Vitomir Bogić“, Aleksandra Miloševića. Drama počinje u 18 i 32 na 2. programu Radio Beograda.

Druga stvar je 16. Prix Marulić koji se održava od 19. do 25. maja u Hvaru. U pitanju je međunarodni Festival radio drame u organizaciji Dramskog programa Hrvatskog radija tokom kog se takmiče radio drame i radijski dokumentarci i susreću ljudi koji se ovim stvarima bakću. Festival se održava pod sloganom „Old texts revisited“ (nema prevoda na sajtu, pa u slobodnom prevodu ovo dođe: „Udahnimo život starim tekstovima“, recimo).

Eto, pa ti posle reci: „Nisam čuo“, da te klepe po ušima!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...