Feb 5, 2012

PREPORUKE ZA FEBRUAR U VELJAČI

U toku je apokalipsa na televiziji, zima seje smrt, smetovi su zakrčili puteve, nedostaje nam nafta, potrošili smo sve zalihe energije, nećemo imati kruva ni vode, majkaćemo, crknuti, lipsati, baciti kašiku, izaći s nogama napred, naši će se leševi klizati po ledu... Februar usred veljače, idealno vreme da se pređe na radio.

Evo šta se nudi a da se nama sviđa...

HRVATSKI RADIO

HR3 07.02.2012. 18:00
Dokumentarna radio drama

Urednik: LJUBO PAUZIN

NIKICA KLOBUČAR: TRAŽEĆI PONEDJELJAK
Dokumentarna radio drama "Tražeći ponedjeljak" predstavlja životnu priču jednog od prvih zagrebačkih skejtera Daniela Belea - Vajta, koji se je skejtanjem počeo baviti početkom devedesetih kada je taj vid urbane kulture bio ilegalan i nepoznat u Zagrebu i Hrvatskoj. S jedne strane priča o Vajtu je urbana legenda o jednom od najboljih i najluđih skejtera s ovih prostora, no s druge strane Vajt je osoba koja je prošla težak put odvikavanja od ovisnosti o heroinu. Nakon što je prošao zajednicu Cenacolo i izliječio se, Vajt je svoje iskustvo života na ulici, drogiranja te boravka i izlječenja u zajednici opisao u knjizi "Ponedjeljak". Danas Vajt živi obiteljskim životom i radi u informatičkoj tvrtki, a zbog problema koje je i sam proživio nastoji pomoći ovisnicima o heroinu te ih odvodi na kolokvije koji ih pripremaju za zajednicu Cenacolo.


RADIO BEOGRAD

Nedelja, iliti danas, 5. februar 2012, u 17h na RB2

Beolko Anđelo Rucente - "Mušica"


Beolko je baćan koji je živeo na početku 16. veka u Padovi i pisao seoske komedije. To je lascivna i vesela renesansa, ko voli ruralnu estetiku i talijanski štih, neka posluša. Dario Fo, nobelovac, isticao je Rucentea kao svojega uzora i tvrdio da je taj dasa ravan Molijeru.


Ponedeljak, 6. februar, u 00.10 na RB1

Ežen Jonseko - "Salon automobila"

To je noćas posle ponoći, u stvari, Joneskov suludi kratki komad, ne može da omane.

Utorak, 7. februar, u 21h na RB3

Edvard Bond - "Uski put na daleki sever"

Inače, Bondova drama "Postojanje" igra se u Beogradu na sceni Carina, novoj i zanimljivoj alternativi, obavezno je pogledajte ako ste u prilici, na repertoaru je 11. februara u 20h. Tako možete, krčeći sneg, krenuti u potragu za Bondom, Evdardom Bondom, i upoznati se sa delom ovog šarmantnog pisca. O Sceni Carina, gde se nalazi, kako da dođete do tamo (na Novom Beogradu je, kod Opštine): http://scenacarina.wordpress.com/


Sreda, 15. februar, u 18.32 na RB2

David Albahari - "Zen u svetlosti razbijenih zvezda"


Nemam pojma šta je ovo, ali je Albahari pa ćemo pokrenuti čekić, nakovanj i uzengiju unutar glave.

Evo Zen u zelenoj varijanti:
Uloge su tumačili: Miloš Žutić, Jelica Teslić, Milan Štrljić, Marko Nikolić, Jovan Milićević, Gordana Gadžić, Srđan Dedić i Petar Banićević.
Muzički saradnik je bio Jugoslav Bošnjak, a ton majstor Zoran Jerković i celu dramu je režirao Petar zvani Pit Teslić znamenite 1981. godine.

Četvrtak, 16. februar, u 18.32 na RB2

Dino Bucati - "Klinički slučaj"



Još malo Talijana, ali rođenih malko kasnije od Rucantea. Dobra linija Rucante-Fo-Bucati, vredi istražiti.


Nedelja, 19. februar u 17h na RB2

Čarls Bukovski - "Teška noć"


Svi volimo tog Bukovskog, nema poštenog muškarca i poštenije žene da nakon Bukovskog nisu hteli piscima postati, da ne pominjem kako su mu sve poverovali (haha, sakeri!), i stoga ćemo poslušati tešku noć, a sigurno se sastoji od pića, žena i svađe... Tja, same old, same old...


Ponedeljak, 20. februar, 00.10 na RB1

Danil Harms - "Smetnje"
Veselo, veselo, Danile Ivanoviču, pronašli smo gredu, kako rekoše u odličnom domaćem filmu "Slučaj Harms".


Nedelja, 26. februar, u 17h na RB2

Edgar Alan Po - "Pad kuće Ašera"

Taman kada Dejan Ognjanović, prijatelj kuće i autor bloga The Cult of Ghoul, odbrani doktorat 22. februara, doktorat koji, čini mi se, ima veze sa E. A. Poom, poslušaćemo i ovu dramu po izboru slušalaca, i s tim Poom ćemo završiti, i preći na Vini Pua.


Ponedeljak, 27. februar

Prvo Kafka - "Jahač na kanti za ugalj" u ponoć i 10 na RB1, a onda Nabokov - "Lolita" u 18.32 na RB2. Baš me zanima koji se majčin sin i tajina ćera odvažila da adaptira Lolitu!


Nadovezaću se na Bajagu, ti hoćeš da pišeš najave a ne znaš ko igra i ko je lektor!
Dakle, ne zna DB ko je adaptirao, ali evo koji tumače uloge: Goran Šušljik, Isidora Minić, Vladica Milosavljević, Branislav Lečić i Mladen Andrejević.
Lektor je bila te 1994. godine Radmila Vidak, a muzički saradnik Zoran Jerković.
Dramu je režirala Tatjana Mandić (verovatno ova Rigonat).

Sreda, 29। februar, u 18।32 na RB2

Vladimir Majakovski - "Gori Moskva"


Naš heroj, bog, komunista i pali anđeo V. V. Majakovski zapaliće Moskvu da bi ogrejao njene stanovnike poslednjeg dana fegruara. Plešimo oko vatre i čekajmo proleće.
I za ovo smo doznali da se u drami oglašavaju: Branislav Zeremski, Maja Tica, Goran Šušljik, Mirela Pavlović, Miroslav Pavićević, Ivan Jagodić i Vjera Đukić.
Muziku je birala Sandra Jovanović, a ton majtor je bio Tomislav Perić. Dramu je režirala Jadranka Anđelić. Urednik emisije bila je Daša Drndić i to sve 1991. godine.


1 comment:

  1. ovo "majakovski komunista" je kao neka lajt (manje krvava) varijanta iskaza "đilas komunista." obojica bili, pa srećom prestali... u svakom slučaju istorija ih ne pamti zbog komunizma, već uprkos njemu.

    a ilegalni skejt u zagrebu početkom devedesetih me baš zasmejao.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...