Feb 11, 2012

Mlade nade Radio Beograda

Do kraja februara, u okviru serija Radioteka i Paukova mreža urednice Meline Pote Koljević, biće emitovane dve premijere kojima je zajedničko da su na njima radili dramaturzi, glumci i reditelji koji svojim radom debituju na Radio Beogradu, a po kvalitetu rada obećavaju blistavu budućnost.

Prva premijera, „Pokojnikova žena“ koja će biti izvedena u okviru serije Radioteka 19. februara u 23 sata na 1. programu Radio Beograda dramatizacija je priče Bore Stankovića koju je uradio mladi dramaturg Višeslav Radenković. Budući da je reč o Stankovićevoj priči prevashodno napisanoj bez dijaloga, dramaturška intervencija Radenkovića zasniva se na izdvajanju glavnog ženskog lika, mlade žene koja rano ostaje udovica, te na brušenju njenog ugla gledanja kroz unutrašnje monologe. Pišući dijaloge i monologe, Radenković je pokazao odlično poznavanje specifičnog jezika kojim junaci govore u svetu Bore Stankovića, ali tako da folklorna nota, obično stavljana u prvi plan u pozorišnim izvedbama Stankovićevih dela ostaje u drugom planu dok radijski medij upija i u prvi plan izbacuje unutrašnju dramu junaka.

U ulozi pokojnikove žene odlično se pokazala debitantkinja (na Radio Beogradu) Kristina Janjić koja je glmu diplomirala na novosadskoj Akademiji.
U ostalim ulogama oglašavaju se: Danijel Sič, Jadranka Selec Dizdarević, Nebojša Kundačina, Vesna Stanković, Snežana Kovačev i dečak Miloš Čolović.
Dramu je režirao Miloš Jagodić, snimio Milan Filipović, a muziku je odabrao Predrag Stamenković.

U utorak, 21. februara, na 2. programu Radio Beograda, a u okviru serije Paukova mreža, u 18 i 32 premijerno će biti emitovana originalna radio drama “Taksista” mladog Emila Destanija kome je ovo drugo originalno delo na talasima RB-a. Ujedno ovo je diplomska radio drama reditelja Marka Đurića koji debituje u Dramskom programu Radio Beograda.

“Taksista” je inspirisan istoimenim filmskim scenarijem Pola Šredera i prati vozača taksija, usamljenika koji opaža svet u raspadu i pokušava da ga menja. U glavnoj ulozi našao se debitant Marko Marković, takođe školovan na novosadskoj Akademiji. Bogatu zvučnu kulisu koja ušima dočarava beogradske ulice snimio je Zoran Jerković, odličnu muziku (Joy Division u gluvoj noći) birao je Dragan Mitrić. U ostalim ulogama gradskih protuva i izgubljenih duša našli su se Paulina Manov, Drago Čuma, Biljana Đurović i Marko Gvero.

Prijatno slušanje.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...