Feb 5, 2012

Dževad Karahasan

Zanimljiva najava sa RTV Bosne i Hercegovine:

Društvo “Heinrich Heine“ iz Düsseldorfa svoju medalju za 2012. godinu dodijelio je Dževadu Karahasanu, bosansko – hercegovačkom književniku, dramatičaru, esejisti i romanopisacu i na taj način ovo priznanje po prvi put je dobio jedan autor koji djeluje izvan njemačkog jezičkog područja..

“Potpuno u stilu Heinea, on kao ‘umjetnik, tribun i navjestitelj’ crpi iz znanja ljudske historije, sa svim njenim visinama i dubinama, usponima i padovima. Sa suverenim i neodoljivim poetskim šarmom on nadilazi granice država, vremena, kultura i religija, pogotovo u muslimansko-kršćanskom kontekstu. Kao dramatičar, pripovjedač i esejist on trajno doprinosi kako unutrašnjem tako i vanjskom oslobođenju od svakog pritiska i svojim djelovanjem podstiče stvaranje humanih uvjeta.”



Roman Dževada Karahasana „Istočni diwan“ u okviru dramske serije BHRT možete slušati na:
http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=36&n=7867

Radio roman u deset epizoda

Istočni diwan u svojoj višestrukoj kodiranosti predstavlja jedan od najsloženijih romana bošnjačke književnosti. Nijedan roman u bošnjačkoj i bosanskoj književnosti nije u tolikoj mjeri zadržao priču u svom postmodernom istraživanju romana, a da je pri tom uspio u nju sintetizirati filozofiju, historiju, kulturu, pa i niz drugih djela, od pomenutih Geteovih, preko Danteove Božanstvene komedije (Veliki emir straže Gazvan raspoređuje zatvorenike u svojoj tamnici po stepenu grijeha na način kako su po stepenu svoje griješnosti raspoređeni mrtvi u Danteovom Paklu), do cijelog niza drugih djela koja ulaze u asocijativni sklop romana. Zbog toga se Istočni diwan u svojoj priči kreće koliko god u stvarnosti historije isto toliko i u stvarnosti literature, koja mu služi kao literarni muzealni prostor, ali i kao specifičan gradivni element za priču. ( Enver Kazaz )

Na zahtev mogu se preslušati i dva dela Karahasanove drame "Al Mukafa" o persijskom misliocu Ibnu al-Mukafi: http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=36&n=100 

O tom komadu kaže se na wikipediji:

"The Bosnian poet Dzevad Karahasan wrote a play about al-Muqaffa. The world premiere was performed in 1994 during the civil war in Bosnia-Hercegovina by the Bosnian actors Zijah Sokolović and Selma Alispahić from the National Theatre of Sarajevo under the direction of Herbert Gantschacher in a production of the Austrian theatre ARBOS in Vienna."

Brojne Karahasanove tekstove možete naći na Mreži, osobito na sajtu Sarajevskih svezaka, a intervju sa piscem i na: http://metro-portal.hr/u-bosni-i-na-balkanu-bog-vise-ne-daje-pojedince-postoje-samo-nacije-i-crkve/5736

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...