Oct 18, 2011

Mila Mašović - SAVRŠEN TON i Slobodan Bubnjević - EMBRIO

Danas će na Radio Beogradu biti emitovane dve radio drame vrlo zanimljivih mladih pisaca.

Najpre će u 18.32 na RBG2 biti emitovan "Savršen ton" Mile Mašović, a potom oko 21h na RBG3 "Embrio" Slobodana Bubnjevića.

Mila Mašović, udata Nikolić, napisala je niz interesantnih radio drama (naročito obratite pažnju ako naletite na reprizu radio drame "Jedno", koja je doživela premijeru ove godine: http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/Radio+Beograd+2/911738/Paukova+mreža+-+Mila+Mašović%3A+JEDNO+.html), kao i izvanredan pozorišni komad "Besna glista" koji se igra na sceni Pozorištanceta Puž.




Slobodan Bubnjević je novinar nedeljnika "Vreme", a dosad je napisao osam radio-drama: ”Embrio” (2003), ”Fisioni fragmenti Pavla Savića” (2004), ”Lov na Čarlsa Darvina” (2004), ”Sile Ruđera Boškovića” (2005), “Usud” (2005), “Tesla i Pupin, rezonancije” (2006), “1300 kaplara” (2007) i “Atanasije Stojkovič” (2008) koje su sve emitovane na programima Radio Beograda.
http://slobodanbubnjevic.blogspot.com/

Pošto imamo zadovoljstvo i sreću da poznajemo drugaricu Mašović i druga Bubnjevića, zamolili smo ih da napišu nešto o svojim radio dramama... Zanimljivo nam je čuti kako pisci vide svoja dela nakon realizacije, s kakvom su idejom pisali radio dramu, a kakve su ideje dobijali kada je isto taj tekst emitovan na radiju... Evo kako nam je Mila opisala svoju dramu:

"Dramu Savršen ton napisala sam kao posledicu dugogodišnjeg proučavanja spoja ženske ambicije i muške nesposobnosti. U njoj se govori o dva mediokriteta, muškom i ženskom, koji se umesto  invencijom na planu sopstvenog erotizma bave invencijom u umetnosti, tačnije muzici.  Opsesija pronalaženjem novog, nikad pre čutog zvuka, vodi ih u ludilo, u kome se ispoljava njen mazohizam i njegov sadizam." 

A evo kako svoju radio dramu vidi Slobodan:

"Dajući jednu sliku naizgled postapokaliptičnog sveta u nekom trenutku u budućnosti, koristeći prožimanja jednog sveta humanoida sa srednjevekovnim motivima, želeo sam da radio drama Embrio bude intelektualna zagonetka. Izabrao sam sedam junaka i umesto da dramske stuacije gradim kroz dijaloge, pustio sam ih da govore o jednom dogadjaju iz zajedničke prošlosti, tako da kroz naizmenične monologe grade narativni niz. Njihova svedočenja prate okolnosti oko rodjenja i smrti Embria, kao i potonjih ratova, i uopšte posledica pojave ovog Čoveka medju Robotima.


Bazična moja ideja je bila da analiziram staru filosofsko-teološku temu bezgrešnog rodjenja kroz koncept u kome ljudi ne postoje, a u svetu robota se čuva jedan embrion kao najsvetija relikvija, sve dok jedan od sveštenika robota ne shvati da bi embrion trebalo pustiti da odraste. U rezultatu se dobila drama koja ne samo da govori o ljudima i religiji nego i nama samima danas više nego neke druge sasvim realistične drame koje sam radio. No, kako sam razvijao radnju i likove, date kao svedoke jednako kao što jevandjelisti ili pisci Biblije svedoče o prošlosti, oni su se nekako istrzali iz uzda tekstopisca, dajući svoje odgovore.


Paradoks je da sam nad svojim likovima u klasičnijim dijaloškim dramama imao puno veću kontrolu nego ovde, gde junaci govore samo kroz monologe. Ova drama i danas za mene ima veliku emotivnu vrednost. Jedan od razloga je to što je to prva od osam drama koje su emitovane na Radio Beogradu i uopšte prva stvar koju sam napisao, a koja je dobila nekakvu publiku. No, ako bih nekim drugim dramama imao mnogo šta zameriti i u pogledu mog teksta, ali i realizacije, ova, mada na momente ima čak i tehničkih problema sa tonom, meni i dalje zvuči kao potpun uspeh. Posebno jer je ova priča mogla da bude samo radiodramski text i ništa drugo.Zapravo, Embrio je i za mene enigma i kad bih je pisao ponovo, ne bih kroz to prošao nimalo drugačije...


Radujem se što ću je ponovo čuti."

Nadamo se da ćete uživati. Prijatno slušanje! 

1 comment:

  1. auu, dobro si ovo smislio! :) mogo si napisati ko što kažu na radiju, Mila Mašović će podeliti utiske sa nama posle pet sati. :) super, hvala ljudima što su se odazvali!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...