Nov 3, 2012

JOVANA PAPOVIĆ - "NOĆ"

Jovana Papović veoma je zanimljiva mlada osoba i rediteljka, govori jezike, dobija nagrade, režira u pozorištu, a katkad i na radiju. Obratite pažnju ako vidite da je nešto režirala i pogledajte, nećete pogrešiti (na primer, već smo na ovom blogu najavljivali radijsku verziju sjajne drame Olge Dimitrijević "Internat", koju je upravo Jovana Papović režirala u pozorištu "Dadov").

 Danas u 18h na talasima Radio Beograda 2 reprizira se Jovanino dokumentarno-dramsko radiofonsko delo "Noć". Drugaricu Papović zamolili smo da nam tim povodom napiše nešto za nas blog i kratko najavi svoju radio-dramu, što je ona i učinila, a mi joj se zahvaljujemo.

"Noć" je dokumentarno igrana radijska forma - kolaž Mopasanove pripovetke "Noć" i beogradskog noćnog života. Praveći paralelu između Mopasanovog korišćenja fantastike, odnosno upliva nadrealnih događaja u realan život jednog mladića koji se patološki plaši dana i živi samo noću, trudila sam se da govorim o dokoličarenju i apatiji u Beogradu, o mladim ljudima ili o onima koji nisu više toliko mladi ali žive kao da jesu i oklevaju da se suoče sa obavezama, sa odrastanjem, sa odgovornošću... Danju spavaju i žive noću... Ta noć i taj strah od suočavanja gutaju glavnog lika.

Drama je snimljena 2009. i bila je moj diplomski rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...