Jan 29, 2012

Metak u pustinju – februarske premijere


U sredu, 1. februara, na 2. programu Radio Beograda, u 18 i 32, a u okviru serije Radio igra imaćete priliku da čujete premijeru radio drame „Kroz pustinju i prašinu“ nastalu prema istoimenom romanu Srđana Tešina, a u radijskoj dramatizaciji Ivana Velisavljevića.

Dramu je režirao Zoran Rangelov, a snimio Dejan Ivanović. Odličnu muziku odabrao je Dragan Mitrić, a glume Siniša Ubović, Tanja Mirčetić, Danijel Sič i Vesna Stanojević.

U ovoj drami, glavni junak (Siniša Ubović) vodi svoju devojku (Tanja Mirčetić) na književnu turneju po nekadašnjoj Jugoslaviji. Fizičko putovanje prerasta u intimnu geografiju o kojoj naš junak govori svojoj devojci koja sa tom državom nema odnos, te se, prepričavanjem sopstvene istorije, tokom drame, poigrava njenim utiscima (zavodeći je) i samog sebe dovodi u situaciju da u ovim uspomenama sam bude zaveden i izgustira preostali soc nekadašnjeg života. Na putu, upoznaje je sa svojim starim prijateljem (Danijel Sič) i svojom bivšom devojkom (Vesna Stanojević), inače organizatorkom te turneje. More, galebovi i muzika doprinose da se uloge pretumbaju. Kako, videćemo, tj. čućete.

Drugu premijeru koju preporučujemo, čućete 9. februara, takođe na 2. programu Radio Beograda, i opet u 18 i 32. Reč je o adaptaciji pozorišnog komada „Metak za sve“ valjevskog pisca Dušana Spasojevića („Odumiranje“), u seriji Vladimira B. Popovića. Između ostalih, u drami igraju Paulina Manov, Feđa Stojanović, Dubravko Jovanović i Andrej Šepetkovski.

Glavni junak drame je Svetac, idol mladih uličara, neostvarenih ljudi, prijatelj i neprijatelj policije. Čovek od harizme, ali glavni diler droge i narkoman, takođe. Radnja drame prati njegovu sudbinu i odnose sa porodicom, policijom, prijateljima, narkomanima i onima kojima je uzor...
Pozorišna praizvedba bila je u Rijeci-Hrvatska, a u Srbiji je premijerno izvođenje u formi radio drame na talasima Radio Beograda। Redak primer teksta koji barata uličnim slengom, ljudima sa margine i njihovim odnosima, a da ne zabasa u parole, sentimentalne magle o sveopštoj izgubljenosti i slično. Svakom od junaka, bila to uličarka Oko (Paulina Manov) ili policajac (Dubravko Jovanović) data je prilika da poživi kao pun lik u potrazi za sopstvenom pravdom. Radio-adaptacija: Vladimir B. Popović
U glavnoj ulozi: Andrej Šepetkovski.
Ostale uloge: Paulina Manov, Feđa Stojanović, Dubravko Jovanović, Mladen Andrejević, Gorica Popović, Ivan Pantović, Dubravka Kovjanić i Božidar Stošić.
Muzički saradnik je Jelena Jež, a dramu je snimio Milan Filipović. Režiju potpisuje Igor Pešić.

U okviru serije Dokumentarno-dramski program, 25. februara, biće premijerno emitovana drama “Muvanje u svetu bez Facebooka”, autorke Bojane Lazić, a uz pomoć dramaturga Milana Markovića.
Ana je trinaestogodišnja devojka, učenica Srednje škole “Veljko Ramadanović“. Njen život je drugačiji od života većine njenih vršnjaka. Ana je slepa od rođenja i prinuđena je da se svakodnevno bori za svoje mesto u našem društvu, u kom nema puno razumevanja za manjinske potrebe. Ali Ana je pre svega tinejdžerka i problemi koji je zaokupljaju su isti kao kod svakog njenog vršnjaka.
Ljubav, ljubav i ljubav. Ljubavne pesme pevaju o fizičkoj lepoti. Većina nas se seća momenta kada smo prvi put videli osobu koju volimo. Kako ti trenuci izgledaju u životima mladih koji ne vide? Kako izgleda društveni život tinejdžera, muvanje, u svetu bez facebook-a?
Narator u emisiji je Jelena Ilić, a još govore učenici škole za slabovide i slepe “Veljko Ramadanović” iz Beograda. Ton majstor je Dejan Ivanović, a autor, muzički saradnik i reditelj Bojana Lazić. Urednik serije je Vladimir B. Popović।

13. februara,u okviru serije Minijature, koju uređuje Vladimir B. Popović, čućete premijeru drame “Pisac”, autorke Olivere Kolarić, a u režiji Milana Jelića.

Jednog skoro idilčnog nedeljnog jutra uz neobavezno ćaskanje sredovečni bračni par se posvađa, neverovatno, ali moguće, zbog romana, odnosno pisca.

Uloge tumače: Dubravko Jovanović, Gorica Popović i Sofija Jeremić. Muzički saradnik je Predrag D. Stamenković, a dramu je snimio Milan Filipović.

Prijatno vam slušanje.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...