Jan 10, 2012

Simeon Kostov - NE DIRAJ MI MESO


9. јануар - понедељак
Драмске минијатуре (Радио Београд 1 - 00.10)
Симеон Костов: НЕ ДИРАЈ МИ МЕСО (Премијера)

Кратак садржај: Радња ове духовите драмске минијатуре смештена је у судницу. Актери догађаја препричавају шта се заиста догодило у низу несрећних и неспретних околности и због чега су доспели на суђење. Текст је награђен на конкурсу Радио Београда за најбољу минијатуру.

Улоге тумаче: Драгомир Чумић, Божидар Стошић, Бранислав Платиша и Милан Михаиловић
Лектор: Наташа Шуљагић
Музички сарадник: Предраг Д. Стаменковић
Тон мајстор: Милан Филиповић
Редитељ: Милан Јелић
Уредник серије: Владимир Б. Поповић


U slučaju da pripada žanru komedije, dobra dramska minijatura za radio je kao dobar vic. Ako je fora u njoj zanimljiva, obrt neočekivan, a naše očekivanje se, što kaže Imanuel Kant, "ovaploti u ništa", rezultat je uživanje u humoru i veselju duha za kratko ali slatko vreme trajanja drame.

Minijatura "Ne diraj mi meso" Simeona Kostova, u režiji poznatog reditelja i glumca Milana Jelića (Bubašinter, Rad na određeno vreme), jedna je od takvih minijatura. Utemeljena na anegdoti o čoveku koji je pokušao da se obesi na tavanu, a oni što su došli da ga skinu hteli da mu ukradu suvo meso, kobasice i vešalice, radio-drama Simeona Kostova nenametljivo, ali sigurno, putem gegova i razmene replika u sudnici, vodi priču prema duhovitom obrtu.

Režija je u ovom slučaju pre svega u radu sa glumcima, a snimatelj nije imao mnogo posla osim da čisto i jasno razdvoji glasove i kreira prostorne odnose u sudnici. To je i prirodno, jer u ovakvom tipu minijature najzaslužnji za uspeh su - glumci. Drago Čuma u glavnoj ulozi, kao optuženi za nanošenje telesnih povreda dvojici koja su došla da ga skinu s konopca, mirno, staloženo i samouvereno vodi sudiju i slušaoce prema presudnom obrtu u svojoj priči, tako da se možemo smejati u istom trenutku kada i sudija, a sudijin smeh i histerija dvojice tužilaca, koje su donosili prepoznatljivi glumački glasovi, na to su nas dodatno podsticali (Caci Mihailović, Božidar Stošić i Branislav Platiša iskusni su glumci koji odlično kontrolišu dinamiku govora, i može se slobodno reći da je podela uloga odlično urađena).

"Ne diraj mi meso" pružilo nam je ugodnih desetak minuta posle pola noći na Radio Beogradu 1, a ko je posle mogao da ode na tavan i nareže si malo pršuta ili šunke da se ugreje u ove zimske dane - još mu je i bolje bilo.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...