Jul 25, 2011

Glupi radijski avgust


Evo nekoliko preporuka za slušanje tokom avgusta... Radio drame koje će biti emitovane na Radio Beogradu... 

7. avgusta biće reprizirana radio drama „Moje srce je u brdima“, prema romanu Vilijama Sarojana. 

„Ti i tvoj otac ste najgori građani u ovoj zemlji“, kaže bakalin Kosak kod kog glavni junak često odlazi po namirnice kako bi skrpio mesec sebi i ocu. Istrčavajući iz bakalinove radnje, klinac viče: „Recite Ester da je volim!“, misleći na bakalinovu najmlađu ćerku. Dok trgovac preračunava koliko su mu dužni, Džoni i njegov ćalac su dušom u brdima. Dramu je režirala Anja Suša, negde u septembru 1995. Snimio je Tomislav Perić, a za muziku se pobrinula Jovana Stefanović. Uredio je Vojislav Donić, a u drami igraju Nemanja Todorović, Milan Mihailović, Milutin Butković, Ivan Jagodić, (mala) Hana Selimović, Nebojša Ilić, Miloš Štokić, Ivan Tomić, Nikola Bulatović i Dušica Popadić. Drama će početi u 12 i 15 na Radio Beogradu (1, program).



22. avgusta u seriji Mala scena biće emitovana repriza radio drame „Kvar letnje noći“, po duhovitom tekstu Radoslava Pavelkića. 

U stilu nekadašnjih SFRJ romkoma, jedna ljubavna priča odvija se u liftu solitera u kom se zaglave dvoje komšija, ujedno zaglavljenih u dosadnim brakovima i željnih avanture. Ali, kako reče glavni junak „čovek se ipak jednom mora spustiti u prizemlje“. Režirao je Moma Martinović 1973. godine, a snimio Rade Jovanović. Muziku je birao Stevan Markićević, a u glavnim ulogama su se našli nezaboravno smušeni Predrag Laković, senzualna Mirjana Kodžić, zatim ostali – Dobrila Ilić, Bogoljub Petrović i Dragan Lukić. Termin je 18 i 32, na Radio Beogradu (2. program)

24. avgusta biće emitovana radio igra „Sufijske mudrosti“, rađena prema tekstu Zorana Amara koji je dramu i režirao. 

Kome su bliske ovakve stvari ili ga zanima kako RB vidi sufizam, nek uključi radio u 18 i 32 (Radio Beograd 2. program). U sufijskom zanosu, čućete izvođače Petra Kralja, Jelenu Čvorović, Branislava Lečića, Mileta Stankovića i Predraga Ejdusa. Dramu je 1982. snimio Nikola Nikolić, uz odličnu muziku Jugoslava Bošnjaka. 

Za kraj meseca, 29. avgusta, preporučujem komediju „Glava porodice“, nastalu 1971. godine, u režiji Azre Ćemalović. 

Dogodovštine jedne „prosečne porodice“ na čelu sa Mijom Aleksićem snimio je Dušan Paunović. U drami se još čuju Živka Matić, Mića Tatić, Branka Pešić, Dobrila Matić, Bogdan Mihailović, Milan Panić i Ema Jurčev Brkić. Rečima Mije Aleksića, glave porodice: „Moje neće niko videti posle osam sati na ulici!“ Drama počinje u 18 i 32 na Radio Beogradu (2. program).

Prijatno slušanje!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...