Dec 13, 2011

Radio u decembru - Ružne slike, lepi zvuci


"Knjige su dobre; neka i ljudi; ali mnogo mi je bolje gledati kako kiša pada."
(Ivo Andrić, Ex ponto“)

Javiše sneg uskoro (neki za četvrtak, a neki za utorak). Na to reagujemo ekspresnim najavama nekih radio drama koje možete uvatiti i zagrejati se tokom ovog već načetog meseca i dozvolite da ovu kišu iz citata odozgo, za ovu priliku, poistovetim sa radiom.

Na talasima Radio Beograda, Dramski program na svoj način obeležava 50 godina od kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Neke od drama su već emitovane, a do kraja meseca možete čuti neke od drama nastalih prema delima ovog autora. U seriji Radioteka, od 23 sata, na 1. programu Radio Beograda, biće reprizirane drame „Ekskurzija“, u režiji Meline Pote Koljević (18. decembar) i „Nemirna godina“, u režiji Zorana Rangelova (25. decembar). Na Drugom programu Radio Beograda, u okviru serije Retrospektive, od 17 sati čućete reprize drama „Prokleta avlija“, u režiji Nebojše Bradića (18. decembar) i „Pismo iz 1920.“, u režiji Nađe Janjetović (25. decembar). Potonja drama je nagrađena 2008. godine, na Međunarodnom festivalu radio drame u Teheranu.

Toliko o Andriću. U regularnim repriznim terminima Radio Beograda, imaćete priliku da čujete dramu po romanu Aleksandra Tišme „Upotreba čoveka“ (Treći program Radio Beograda, 20. decembar, 21 sat). Ovo je, pored romana „Zimsko ljetovanje“ Vladana Desnice moja omiljena „lektira“, pa me zanima da čujem kako se prilagodila radiju.

Deda Mraza će najaviti repriza radio drame „Lopuže poput nas“ aktuelnog niškog pisca Dejana Stojiljkovića, u dramatizaciji Ivana Velisavljevića i režiji Miloša Jagodića. Dramu možete čuti 26. decembra, na Drugom programu Radio Beograda, u 18 i 32, u okviru serije Mala scena. Pravi tulum, Dramski program obeležava 31. decembra, dakle u subotu, u okviru svoje Dokumentarne serije. U popodnevnim časovima (tačnije, u 18 i 30) biće emitovan Novogodišnji program Drugog programa Radio Beograda.Dakle, kao i obično, Radio beograd nas drži bliže realnosti. Samo veselo i dokumentarno! Takoreći, pijte rakiju!

Što se Hrvatskog radija tiče, do kraja decembra imaćemo priliku da čujemo reprizu drame nastale po delu još jednog nobelovca, Maria Vargasa Ljose. U pitanju je radio igra „Lijepe oči, ružne slike“ koja će biti emitovana 19. decembar, na Trećem programu Hrvatskog radija, u 18 sati. To je adaptacija "komadu sa tematikom iz urbanih intelektualnih krugova savremenog Perua", kako se navodi u jednom tekstu časopisu Scena, gde možete pročitati i samu dramu, u prevodu Bojane Kovačević.
Izuzev toga (i nekakvih zanimljivih audio knjiga – program koji Hrvatski radio praktikuje, kao i audio pozorište), za sam kraj meseca Hrvati su sačuvali proverenu stvar – Dostojevskog. Tako ćete 29. decembra, na Trećem programu ovog radija, a u 18 sati, moći da poslušate reprizu drame „Kuća s crvenim zastorima“, po delu ovog autora. Ako sam dobro razumela reč je o nekoj vrsti adaptacije priče „Njetočka Njezvanovna“, gde junakinja iz naslova sanjari o kući sa crvenim zavesama. Posebno se radujem ovoj drami.

Čujemo se!

(deluje da se ova pesma dešava po zimi, pa je evo, sad definitivno:)

1 comment:

  1. sad se setih da bi neka pr-ovska budala rekla nešto tipa "budite dramatični". Dakle, budite kul, smireni i slušajte radio!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...