Jun 30, 2012

Šekspir, Molijer i Embrouz Birs kratkih rukava (2.)


Kao što smo obećali, dopunjavamo julski kalendar još nekim predlozima za slušanje.

U okviru serije Dramske minijature koja ide na 1. programu Radio Beograda svakog ponedeljka oko ponoći, tokom jula ćete čuti radijske minijature nastale prema delima Embrouza Birsa – "Pričica", "Psihološki brodolom", "Halucinacija Stenlija Fleminga", "Časovnik Džona Bartajna" i "Osiguranje".

U okviru serije Radionica zvuka koja na 3. programu Radio Beograda ide nedeljom oko 21 sat, počev od sutra, 1. jula, pa tokom celog meseca ide ciklus "Pioniri srpske radiofonije", ovoga puta posvećen reditelju Slobodanu Bodi Markoviću (1935 – 2006). Diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, radio je kao pisac, pozorišni reditelj i radiofonijski stvaralac. Snimio je preko 365 radijskih dela tokom 46 godina rada u ovom mediju.

Ovom prilikom čućemo njegove radio drame „Afriko, reci Afriko“ (prvo Markovićevo delo za radio, iz 1961. godine), „Nekoliko vrsti mesa“ (nastalo u saradnji sa Miodragom Pavlovićem 1975), „Orfejev put svetlosti“, „Ruke na snovima“ i „Ritual za munjeviti mir“ (nastala prema poemi pesnika Dušana Matića).

O poslednjoj koja je nastala iz susreta pesnika Dušana Matića i Bode Markovića, koji se takođe bavio pisanjem poezije (dve zbirke) i na scenu Ateljea 212 postavio dramu „Nemoguće“ (1960) nastalu po stihovima domaćih pesnika nadrealizma, Đorđe Đurđević piše u Politici 1968. godine: „Dušan Matić je nedavno napisao pesmu Ritual za munjeviti mir. Potom je reditelj Boda Marković oslušnuo nebrojene i raskošne akorde tih stihova. Glumci izvođači pažljivo su motrili sve pokrete rediteljsko-dirigentske palice Bode Markovića. Izgovarali su Matićeve stihove u čudesnoj orkestraciji koju mogu da stvore samo umetnički oplemenjeni ljudski glasovi i poetska faktura u čijem sadržaju i formi lako prepoznajemo nadahnuće i ruku majstora.“

Radio drama Đorđa Lebovića, „Traganje po pepelu“, u režiji Bode Markovića 1985. godine osvojila je nagrade za najbolje delo u celini i za režiju na tada održavanom Festivalu jugoslovenske radio drame, a iste godine je nagrađena na festivalu Prix Italia specijalnim priznanjem nacionalnog udruženja italijanske štampe u oblasti radiofonije.  

U okviru Dramskih retrospektiva (na 2. programu Radio Beograda, nedeljom od 17h) idu radio drame prema delima Molijera ("Uobraženi bolesnik", "Tartif", "Smešne precioze", "Škola za žene", "Don Žuan"), a u okviru Radioteke (nedeljom, na 1. programu Radio Beograda, od 23h) Šekspirova dela ("Kralj Edvard III", "Kardenio ili druga devojačka tragedija" - sa Džonom Flečerom, "Tit Andronik", "Perikle", "Koriolan").

Serija Zvezdani časovi tokom jula meseca obiluje radijskim portretima domaćih likovnih umetnika, pa će tako petkom, na 2. programu Radio Beograda od 18 i 32 ići radio drame “Đorđe Jovanović” Bratislava Ljubišića, o srpskom vajaru koji je živeo na prelazu sa XIX na XX vek, zatim drama o srpskom slikaru “Ivan Tabaković – život i delo”, istog autora, kao i Ljubišićeva drama o Nedeljku Gvozdenoviću, srpskom slikaru rođenom u Mostaru.

U okviru Dokumentarno dramskog programa koji ide subotom, na 2. programu Radio Beograda, od 18 sati, očekuju nas dve drame o piscima – jednom koji je rekao da se demokratije plaši više od kuge, “Enigma Ernst Jinger”, Miodraga Petrovića (7. jul) i drugom koji je svašta drugo rekao “Lavirint Franca Kafke”, takođe delo Miodraga Petrovića (28. jul).

Za kraj, u julu ćemo čuti još jednog Harolda Pintera (vidi u prethodnom tekstu koje je prvo), delo “Patuljci”, u okviru serije Drama, i to u četvrtak, 12. jula, na 2. programu RB-a, u 18 i 32. Posebno najavljujemo delo “Poludela lokomotiva” poljskog dramskog pisca, slikara, revolucionara i korisnika pejotla, Stanislava Ignacija Vitkijeviča koje ide u seriji Mala scena 23. jula, na 2. programu Radio Beograda, od 18 i 32. Ovo delo, prvobitno izgubljeno u svom originalnom, poljskom izdanju, objavljeno je pomoću francuskog prevoda tek 1962. godine, 30 godina nakon smrti ovog velikana.





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...