Apr 5, 2012

April Is a Cruel Time

Pošto je Chris Duke najavila premijere i domaće radio rakije, ja, I. V. Rough, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, kao i obično zadužen sam za smaranje, visoku umetnost, klasiku, kanon, kurtoaziju... Elem...

Pogledajte čoveka na slici dole... Čak i u slikarskom viđenju Edvarda Munka jasno je da se radi o švaleru, ženomrscu, nihilisti, plejboju, brkatom naočitanku što zaveo je nekoliko žena i sa svima se sukcesivno poženio, a ko je o čemu pisao, o braku je pisao... Ivo Andrić priča da mu nije trebalo čitanje njegovih sabranih dela u mladosti, jer je to previše mračno i teskobno za te godine, osim što dolazi iz Švedske. A Radio Beograd nije imao druga posla nego da priredi retrospektivu radio drama rađenih po delima Augusta Strindberga. I za tu odluku im svaka čast!

Svake božje aprilske nedelje u 17h na talasima Radio Beograda 2 biće emitovana po jedna Strindbergova drama, ima njegovih izleta u nadrealizam, ima klasičnih dela, sve preporučujemo, a raspored je ovakav:

8. april: NA PUTU ZA DAMASK
15. april: VASKRS
22. april: GOSPOĐICA JULIJA
29. april: OTAC

Na staroga Strindberga prirodno se nastavlja još jedan Šveda, jedan od Strindbergovih najvećih fanova među umetnicima, sigurno ste čuli za njega, zove se Ingmar Bergman, a njegovo PITANJE DUŠE biće emitovano na Trećem programu 24. aprila oko 21h.

Još ću vam samo na dve stvari ukazati, zato što ću ih ja slušati. Prva je na programu 11. aprila u seriji "Radio igra", od 18.32h, zove se SKICE ZA BIOGRAFIJU a napisao ju je Vujica Rešin Tucić, jedan od najzanimljivijih neoavangardnih pesnika u Srbiji. Njegov život bio je usko vezan za Radio Novi Sad, pošto je tamo, kako kaže internet, radio u biblioteci, a potom bio i dramaturg.

I na kraju Orvelova 1984, koja ide 16. aprila u ponoć i deset minuta, a samo da vidim kako je toliki roman stao u dramsku minijaturu.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...